Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Höstens inredningstrender och nya intryck på Formex Augustimässa

Hösten betyder att det är en ny inredningssäsong i antågande och vi har som vanligt varit på anrika Formex-mässan och samlat intryck om de kommande trenderna för just denna säsong. 

De senaste åren har begrepp som hållbarhet, kvalitet, tidlöshet och hantverksmässighet även gjort sitt intåg i inredningsbranschen. Detta tillsammans med en våg av DIY och återbruk skapar ett viktigt fokus på våra begränsade resurser. Även denna gång ser vi dessa långsiktiga och förhoppningsvis mer långvariga trender representerade på olika sätt… 

Vi ser en tydlig dragning mot och inspiration från naturens egna former, material och färger. Det finns en längtan efter det rofyllda och lugna, ett avståndstagande från masskonsumtion och för många stressiga intryck. 

Om man ska försöka sig på att plocka ut några tydliga trender så kommer kanske just begreppet hållbarhet överst. Det genomsyrar både hur saker är tillverkade, av vad och vart men även med en tanke på att bevara och utforska äldre stilideal och mönsterskatter. 

Färgerna som vi ser blir tongivande i höstens inredning är jordfärger med inspiration från naturens egen lågmälda toner med ändå finns det två accentfärger som tydligt framträder. Antingen finns där ett stråk av kalla grå, blå och vita toner eller också hittar vi varma orangea, gula och aprikosa färger med lite svärta. Varmt och ombonat eller svalt och avskalat lugn.

   

Organiska former på allt från möbler till vaser och kuddar samt växter med mjuka gärna roströda blad är en annan tydlig trend som tillsammans med naturmaterial som bambu och rotting ytterligare förstärker det naturliga. En annan sida av återbruk och hållbarhet är just att återanvända tidigare stilar och former, där ser vi tydliga influenser från 70-talet och 30-talet med funktionella möbler med lite lekfullhet eller lågmält uttryck. Manchester-tyg på soffan är helt rätt gärna i kombination med mörka murriga färger och textilier. 

Den trend där vi på Vågskvalp Inredning kanske känner oss som mest hemma är den så kallade ”nya lyxen”– hantverket. Vi har länge sett den inom mat- och restaurangvärlden där småskalighet och hantverksmässighet har lockat både konsumenter och producenter till de mest avlägsna platserna i landet. Smakar det så kostar det och visst blir det liksom ännu godare om man vet att man samtidigt även gör gott med sitt val av inköp. 

Översätter vi detta till inredningsbranschen så blir hantverket självfallet de unika produkter som skapas av designers och konsthantverkare i lite mindre skala och med en insikt om att god design håller länge. Man tröttnar helt enkelt inte lika fort på saker som någon lagt in en liten bit av sig själv i så som en duktig hantverkare gör. Att minska konsumtionen är väl på ett sätt en motsägelse i en bransch var hela existens, ytligt sett, vilar på konsumtion men vi har alltid känt den största tillfredsställelse då våra kunder kommer tillbaka och fortfarande är nöjda med de varor de köpt för 10 – 15 år sedan eller ännu längre. Att satsa på kvalitet och tidlöshet är våra ledord. Man väljer färre, men bättre och gärna även material och kunskaper som finns på nära håll. Att driva en unik butik i en mindre stad handlar mycket om just detta. 

På återseende//Sofi

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkter

Handla

Information